3 Temmuz 2008 Perşembe

Ben de travma geçiriyorum

Cumhuriyetin kurulmasının ardından kimler travma geçirdi; aradan 85 yıl geçmesine karşın hâlâ kimler bu travmanın etkisinden kurtulamıyor bilmiyorum ama; son gelişmelerden sonra ben resmen ağır travmalar geçiriyorum.
Hafızaları zorlayıp, son 1 yıla, 2-3 yıla gitmeye gerek yok. Son 3-4 ay içerisinde yaşadıklarımız bile aklı başında her insanın travma geçirip komaya girmesine fazlasıyla yeter.
Gelişmeler öyle hızlı ki, başdöndürücü nitelikte… Türkiye’de 3 ayda yaşananlar; herhangi bir Asya, Afrika ülkesinde 3-5 yılda; İsveç’te 10 yılda; İsviçre’de 15 yılda yaşansa, kıyamet kopar. Fakat Türkiye’de öyle şeyler oluyor ki, ne kimse anlam verebiliyor, ne de kimse gelecek için umutlarını koruyabiliyor.
Şubat ayından bu yana yaşananları kaba hatlarıyla bir hatırlayın. Siyasette, ekonomide dengeler altüst oldu; insanların psikolojisi bozuldu, metabolizmalarımız neye ulum sağlayacağını şaşırdı.
AK Parti’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dava açtı.
“Darbe yapmak amacıyla silahlı terör örgütü kurmak” iddiasıyla “Ergenekon” operasyonu başlatıldı.
Elektriğe 3 ayda yüzde 41 zam yapıldı.
Üniversitelerde kız öğrencilerin türbanla derse girmelerini öngören yasa, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi.
AK Parti’nin kapatılma davasında, Başsavcı sözlü iddialarını, Yüksek Mahkeme huzurunda yaptı.
Pirinç fiyatları 2 kat arttı.
Ergenekon davasında bir adım daha atıldı, ünlü iş adamları, gazeteciler, emekli generaller gözaltına alındı.
“Petrolün varili 100 Dolara çıkarsa, Dünyada büyük kriz çıkar” derken, petorolün varili (1 Temmuz itibariyle) 149 Dolara yükseldi.
Son 3-4 ayda onlarca kez sınır ötesi harekat yapıldı, yurt içinde de PKK’ya yönelik operasyonlar sürdürüldü. Her gün şehit haberleri gelmeye devam ediyor.
İşsizlik oranı resmi rakamlara göre yüzde 10.7’ye yükseldi.
11 aydır yüzlerce kişinin gözaltına alındığı, 50 kişinin hâlen gözaltında bulunduğu, yüzlerce kişinin gözaltına alınması için hazırlıkların yapıldığı Ergenekon davasında iddianame hazırlıklarının sonuna gelindiği açıklandı. İddianamenin 2 bin 500 sayfadan ve 4 milyon belge ve delilden oluştuğu bildirildi.
Ekmek fiyatlarındaki artış yüzde 50’leri geçti.
AK Parti’nin kapatılma ihtimaline karşı, Tayip Erdoğan’ın yasaklı duruma düşmesi halinde; tekrar başbakan olabilmesi için yasalardaki boşluklar tespit edildi; hazırlıklar hızlandırıldı.
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte, her yıl olduğu gibi yine orman yangınları başladı ve binlerce hektar ormanlık alan kül oldu.
Son yıllarda düşme eğilimi gösteren enflasyon; kasıtlı düşük gösterme çabalarına rağmen tırmanışa geçti.
Kuraklık nedeniyle özellikle tahılda büyük bir ürün kaybı yaşanıyor ve ekonomiye olumsuz etkisinin önümüzdeki dönemlerde ağır biçimde hissedileceği tahmin ediliyor.
Ergenekon davasındaki son gözaltına alma olaylarında izlenen yöntemler; ordu evlerine, askeri lojmanlara, evlere, işyerlerine düzenlenen baskınlar; telefon dinlemeleri; toplumda tüm bir tedirginlik ortamı ve gerginlik yarattı. Kimin ne zaman, ne yöntemlerle gözaltına alınacağı; neyle suçlanacağı merak edilir oldu; resmen bir “korku toplumu” oluştu.
Ben travma geçirmeyim de, kimler geçirsin?

Mehmet Atılgan

Hiç yorum yok: