10 Ocak 2008 Perşembe

YÖK Başkanı ne demek istiyor?

Göreve gelir gelmez, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la konuşmalarını Meclis Başkanı’na aktarırken kameralara yakalanan ve “ipimizi çekerler” sözüyle epeyce bir süre gündemde kalan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, şimdi de “üniversiteler paralı olmalı” diye dahiyâne bir görüş attı ortaya… Attı atmasına da çarşı karıştı. En çok da benim asabımı bozdu Sayın Başkan.
Yahu önce Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerine bir bak de öyle söyle ne söyleyeceksen muhterem Başkan… Anayasa’nın ilk maddesi “Türkiye Cumhuriyeti, laik, demokratik, sosyal, hukuk devletidir” diyor. Sosyal diyor sosyalllll.
Ne demek sosyal? Yani bu devlet, tüm vatandaşlarına eşit haklar verir, eşit fırsatlar tanır demek… Peki sen ne diyorsun? Parası olan okusun, parası olmayan okumasın!..
Özel üniversiteler aracılığıyla senin dediğin bu farklılık zaten yeterince yaşanıyor. Özel bir üniversiteye 350 puanla burslu giremeyen bir öğrencinin yerine 300-310 puanla bir başka öğrenci parayla girebiliyor. Bu adaletsizlik ülkemizde yeterince var zaten; bir de bunu devlet üniversitelerinde uygulamaya kalkarsanız; kusura bakmayın ama “Parası olanlar yüksek okul okusun, parası olmayan dağa mı çıkar,mafyacılık mı oynar; ne yaparsa yapsın” demekle aynı şeydir bu öneri.
YÖK Başkanı, sanki meseleyi biraz yumuşatıyormuş gibi göstermeye de çalışarak “Böylece meslek okullarına da ilgi artar; ara eleman ihtiyacı karşılanır” diyor… vay, vay, vay… Daha açık söylesenize, parası olanlar tıp okusun, hukuk okusun, mühendislik okusun; parası olmayanların meslek okulları neyine yetmiyor; onlar da ara eleman olsun” diye… Hayat koşulları, zaten yeterince o ayrımı yapıyor, sizin daha fazla çabalamanıza gerek yok.
Aklınca biraz daha masum gösteriyor öneriyi Sayın Özcan… Diyor ki “Maddi durumu iyi olmayanlara devlet burs versin. Okulu bitirdikten sonra aldıkları bursu ödesinler”…
Olur, aklını sevsinler. Üniversitede çocuk okutan yoksul kesim, okullara eğitim parası ödemedikleri halde harçların, yurt ücretlerinin, çocukların harçlıklarının altından kalkamıyorlar zaten. Kimi kredi çekiyor, kimi malını-mülkünü satıyor. Çocuklarımız okullarını bitirince, yardım ederler de, kredi borcunu öderiz veya sattığımız evi, arabayı belki alırız diye…
Bir orta hâlli veli, en normal koşullarda 16-17 yıl çocuk okutup onca sıkıntıya katlanacak, çocuğu okulu bitirince de devlete burs ödemeye başlayacak….
Burs alıp devlete eğitim parası ödeyen bir genç üniversiteyi bitirdikten sonra, (eğer iş bulabilirse) anasının babasının kaybettiklerini bir nebze olsun karşılayabilmek için kısa bir süre de olsa onlara yardım mı edecek; evlenip aile mi kuracak; yoksa Yusuf Ziya Özcan Beyin keyfi yerine gelsin diye okuduğu yılların parasını mı ödeyecek?
Aklı selim her insan; şu ülkede gelir dağılımı adaleti sağlansın, herkes okuyabilsin, cehalet yok olsun da; şu sosyal adaletsizlik, yoksulluk, cehalet yüzünden yaşadığımız terörden, kapkaçtan, hırsızlıktan, mafyacılıktan, yolsuzluklardan kurtulalım diye kafa yorup, sıkıntılar yaşarken; Sayın YÖK Başkanı’nın teklifi gerçekleşirse, toplumun büyük bir bölümünün çocukları okuyamayacak, maddi olarak daha büyük sıkıntılara girecek ve dolayısıyla da ayrımcılık her alanda baş gösterecek, huzursuzluklar daha da artacak…
Bir de şu var… İnsanlar, okudukları okullara para ödeyecekse, bunca vergiyi niye alıyorsunuz? Eğitime katkı payı adı altında aldığınız paraları, yarattığınız kargaşayı çözüp, tekrar eski hâline getirmek için mi harcayacaksınız?
Aslında aynı mantığı, eğer sosyal devlet ilkesine inanmıyorsanız, hayatın her alanında uygulamak da gerekir. Parası olan adam öldürsün, ceza ödesin, parası olmayan hapis yatsın… Parası olan hastalanırsa tedavi görsün, olmayan ölsün gibi…
Herkes, her şeyin yanlış gittiği şu ülkede bir şeyleri düzeltebilmek için onca çaba gösterip, özveriler gösterirken; her şeyi daha da kötü hâle getirecek bu tür önerilerle, toplumu daha fazla germeyin.
Zaten oldum olası varlığının gereksiz olduğuna, hatta zararlı olduğuna inandığım YÖK gibi bir kurumun başına nasıl geldiği iyi bilinen böyle bir başkandan da ancak böyle öneriler beklenir.

2 yorum:

sever dedi ki...

haytırlı cumalar dilerim :)

admin dedi ki...

aa çok geçmiş olsun en kısa zamanda iyileşmeniz dileğiyle... bu arada bişeylere kavuştunuzmu ne ? çok sevindirik oldum valla ben ipekyolu bu arada