17 Ocak 2008 Perşembe

Yerel seçimler ekimde yapılır!...


Başbakan her ne kadar her fırsatta “yerel seçimler zamanında yapılacak” dese de bu yıl ekim gelişmeler öyle gösteriyor ki, bu yıl ekim ayında kesinlikle seçim var.
Hatta, seçmenin önüne 1 değil 2 sandık birden konacak bence… Birincisi yerel seçim sandığı, ikincisi yeni anayasa paketi.
Seçimler niye zamanında yapılmayacak da, ekim ayına alınacak?
İktidar partileri için en güzel seçim dönemi, sonbahar aylarıdır… Çünkü yaz aylarında sebze-meyve bolluğu, yakıt masrafı olmaması ve giysi masrafının az olması nedeniyle hayat pahalılığı az hissedilir.
Kaldı ki, Ramazan ayı da bu yıl eylül ayına denk geliyor. 5 yıldır Ramazan aylarının AKP hükümeti için en güzel propaganda dönemi olduğunu herkes iyi bilir. Ramazan ayında gerek Fakfukfon aracılığıyla, gerekse belediyeler aracılığıyla gıda paketleri gırla gider. Bir de AKP’nin en iyi kullandığı kömür dağıtma olayının da ekim ayında yapılacağı düşünülürse, bu hükümet bu fırsatı kaçırmaz ve mart 2009’u kesinlikle beklemeden bu sonbaharda seçimleri yapar.
Çok önemli olan bir neden daha var, seçimlerin bu yıl içerisinde yapılması için… Tüm ekonomi uzmanları bu yılın mayıs-haziran aylarında tüm dünyayı sarabilecek bir ekonomik kriz bekliyor… Krizler, asıl etkisini 5-6 ay sonra göstereceğine göre, bu yılın kasım-aralık ayları, vatandaş için büyük sıkıntılar getirecek. Bu sıkıntılar tam olarak hissedilmeden yani kasım-aralıktan önce bu hükümet seçimi yapar. Çünkü, her ne kadar Türkiye’de enflasyon bizlere hâlâ yüzde 9 olarak yutturulmaya çalışılsa da, ülkenin ekonomik durumu gerçekte hiç de iyi seyretmiyor.
İsterseniz 2007 yılında yüzde 9 olarak söylenen ama aslında öyle olmayan, gerçek rakamlara şöyle bir bakalım. Geçen yıl, vatandaşı yakından ilgilendiren maddelerdeki artışlar nasıl olmuş:
Ekmek: Yüzde 16.4
Yumurta: Yüzde 69
Süt: Yüzde 11
Salça: Yüzde 26
Kömür: Yüzde 28
Kombi: Yüzde 20
Doğal gaz: Yüzde 24.4
Kira: Yüzde 25
İlaç: Yüzde 18
Taksi: Yüzde 18
Deterjan: Yüzde 17
Zeytinyağ: Yüzde 13
Ayçiçek yağı: Yüzde 45
Hacca gidiş: Yüzde 39
Pirinç: Yüzde 22
Fasulye: Yüzde 30
Baharat: Yüzde 24
Sarımsak: Yüzde 62
Leblebi: Yüzde 42
Sıhhi tesisat: Yüzde 67
Elma: Yüzde 45
Armut: Yüzde 56
Ayva: Yüzde 63
Velhasıl, vatandaşın günübirlik ihtiyacı olan giderlerdeki ortalama artış yüzde 30’un üzerinde…
Bir de Başbakan’ın övünerek söylediği “borç yiğidin kamçısıdır” sözünün getireceği sıkıntıları düşünürsek, vatandaş açısından bu yıl oldukça zor geçecek gibi görülüyor.
Bu zorluklar en üst düzeyde hissedilmeden ve de gıda yardımı, kömür dağıtımı gibi fırsatlar varken; AKP ekimde mutlaka seçim yapar. Hem de Anayasa oylamasıyla birlikte.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

seni tebrik ediyorum yazıların çok hoşuma gitti sana tamamiyle katılıyorum.Profilini inceledim nerde okuduğunu merak ettim.18 yaşında bir genç kız olduğuna inanamadım.seni sık kullanılanlarıma ekledim arasıra ziyaret ederim.Benimde eski sayfalarımda yorumlarım var ,uzun süredir yorum yazmadım,yine beklerim.ŞULE