Toplumu rahatsız eden, sağlığı tehdit eden, özgürlükleri engelleyen konulardaki yasaklar, gerekli uygulamalardır ve kesinlikle karşı çıkmam mümkün değil.
Ama, her yasağın bir mantığı olmalı.
Örneğin sigara yasağını kapsamı ve uygulanma biçimi bana çok saçma geliyor.
Bu yasak Avrupa’nın neredeyse tüm ülkelerinde var. Ama, yasak uygulanırken; sigara içenlere de uygun ortamlar yaratılmış, onların haklarına da saygı gösterilmiş.
Öncelikle, harıl harıl sigara üretip, bütçesinde sigara gelirlerine yer ayırıp, giderlerini buna göre ayarlayan bir devletin; neredeyse tüm ülkeyi kapsayacak biçimde tanımlanan “kamu alanı”nda sigara içilmesini yasaklamasının mantıkla uzaktan yakından ilgisi yok.
Bir kahvehaneye gidip çay içeceksin; sigara yasak… Bir lokantada yemek yedikten sonra sigara yakacaksın; yasak… Bir okulda, devlet dairesinde derslerden, işlerden bunaldın, teneffüste, dinlenme arasında iki nefes çekeceksin; yasak… Trende yasak, vapurda yasak, uçakta yasak…
Tamam anladık, toplumun rahatsız olmaması için, bu mekanlarda yasak uygulanabilir ama; her yasağı koyarken önlemini de almak gerekmez mi? Tren, uçak, vapur seferlerini düzenlerken belli saatlerde sigaralı seferler koymak; bu yasakları koyanların görevi değil mi? Lokantalarda, kahvehanelerde sigaralı, sigarası bölümlerin düzenlenmesi, insan hakları açısından zorunlu değil mi?
Günde 8 saat derse giren bir sigara tiryaki öğretmenin haklarını korumak da devletin görevi değil mi?
Saatlerce kafasını kaldırmadan vatandaşın işlemlerini yapan bir devlet memurunun 1-2 saatte bir sigara içme hakkı olamaz mı?
3-4 gündür görüyorum, sigara tiryakisi memurlar, bir bahane ile -5-10 dakika izin alıp, dairesine en yakın bir tanıdığının işyerine gidip bir sigara içip geri işine dönüyor…
Toplumsal özgürlükleri tesis edelim derken, bireysel özgürlüklerin bu denli kısıtlanmasının tehlikeli noktalara varması hesapta olmayan biç o sorunu ve çelişkiyi de beraberinde getirir. Yasak; bizi yaşamın evrensel ve ebedi bir çelişkisine, bireysel özgürlükle toplumsal yaşam arasındaki gergin ilişkiye götürüyor.
Bu gerginliğin, zaten geçim sıkıntısıyla, toplumsal sorunlarla, terör bunalımıyla patlama noktasında olan milyonlarca insanımız arasında nasıl bir etki yapacağını düşünmüşler midir acaba, bu yasağı bu denli geniş ve katı kapsamda tutanlar?..
Eğer, toplumun sağlığı, özgürlüğü, fiziksel ve ruhsal rahatlığı esas alınacaksa, sigarayla birlikte onlarca alanda da yasaklar konulmalı o zaman… Örneğin cep telefonu… Kapalı alanlarda, sokaklarda, okul koridorlarında, devlet dairelerinin tüm birimlerinde bağıra bağıra herkesin rahatsız olacağı biçimde konuşmalardan da benim gibi herkes rahatsız oluyor. Önce devlet dairelerinde cep telefonuyla konuşmak yasaklanmalı…
Yanlış anlaşılmasın, insanları rahatsız edecek biçimde her yerde serbestçe sigara içilsin demiyorum. Ama sigara içenlerin de hakları korunmalı ve gerekli önlemler alınarak, sigara yasağının alt yapısı hazırlanmalı.
Bu yasağın uygulanmasındaki saçmalıklar ortadan kaldırılmalı…
MEHMET ATILGAN
22 Mayıs 2008 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
KESİNLİKLE BU YAZINIZIN ALTINA İMZAMI ATARIM. MAALESEF BEN VE EŞİM DE SİGARA TİRYAKİSİYİZ. EVİMİZİN BALKONU DIŞINDA RAHATÇA SİGARA İÇEMİYORUZ. AVRUPA'DA BİR UÇAĞA BİLET ALIRKEN, SİGARALI BÖLÜMDEN Mİ, SİGARASIZ BÖLÜMDEN Mİ DİYE SORUYORLAR. BİR RESTORANA GİRDİĞİNİZDE HANGİ KISIMDA YEMEK YEMEK İSTEDİĞİNİZİ SORUYORLAR. VAPURLARDA DA İÇ KISIM YERİNE DIŞ KISIMDA İÇİLEBİLMELİ BENCE. BİR ŞEY DİYEYİM Mİ... BENCE ÇOK GEÇMEDEN SİGARA TİRYAKİLERİ İSYAN BAYRAĞINI ÇEKERLER. PAYLAŞIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Yorum Gönder